шаман + наркотици.... има и такива(особено разни кастанедовци и други), обаааче в "смеха на шамана" се казва, че това е по-късна добавка, и че традиционните сибирски шамани здраво са наблягали на яснотата на съзнанието, и са развивали тази яснота до немислими предели. Авторът описва шамана с който общува като постоянно концентриран и внимателен, но самият шаман казва на едно място, че "много съм разсеян, за да общувам с духовете трябва да се съсредоточа максимално" и ходи да се съсредоточава някъде си
моето лично мнение е, че няма автентична магьосническа система, която да е свързана с наркотици... ако такива присъстват, това е или показател за тепърва развиваща се школа, опипваща пътя в мрака, или за вече западаща/зааднала такава...
и да, уви, книгата е само на руски... ще видя в следващите месеци да преведа някои интересни части от нея
Обаче щом човек е нов, по-добре да се захване с по-принципни книги - от типа на кибалион, тайната доктрина, как се постига познанието на висшите светове, теория и практика на магията, развитие на психичните сили - за тези се сещам сега... и вече след това да се напредва в избрана предпочитана област или стил, там шаманство, друидство, алхимия или каквото ще да е
обаче никоя книга не може да се сравни с личния контакт...
лично аз съм изчел десетки книги в окултизма, религиите, мистицизма и подобно... в рамките на 1 час среща с шейх на действащ суфийски орден, ми се изясни повече отколкото четеното от последната година, а след втората среща тотално изгубих интерес към четенето за мистични учения в религиите... просто вече е губене на време. от друга срана ако преди това не бях чел много много много, едва ли щях да оценя достатъчно добре този човек