Трогната съм. Не съм очаквала да
вземете толкова присърце проблемите ми.
Точно осигуровките за майчинство бяха
голяма драма за мен, когато ме съкращаваха. На реална заплата съм и сега и преди
съкращението ми в тази фирма (засега ми се губят два месеца осигуровки, през
които бях на борсата). Но осъзнах, че за пореден път може да имам хубави
осигуровки, но не и дете, както се случи през последните шест години. Затова
осъзнах, че не е хубаво да се вкопчвам на всяка цена в тези осигуровки, най-важното
е да бъда спокойна.
Реших да
бъда честна още в началото и казах на най-големият ми шеф, от който зависи
всичко, че искам да имам дете и че ще ми се наложи да отсъствам поради ходене
на лекари (болнични не съм споменавала)и
той го прие нормално. Каза ми, че няма да имам проблеми да ме пускат (като ми
разсрочват отпуската на часове). Постъпи много човешки и благородно, може би
защото ме познава и отпреди (били сме на здравей, здрасти). Иначе съм на съвсем нов договор на изпитателенсрок. Да, може би точно това разбиране от страна на шефовете мезадържа, едва ли някой на ново място ще го прояви.
По отношение на работата от вкъщи, от години си мечтая за такава работа, но мисля, че в България малко хора имат този късмет. Просто повечето работни места, които се предлагат, изискват ходенето на работа в офис. За фрилансер не съм сигурна, че ще успея да пробия, повечето се
занимават с графичен дизайн, от който нищо не разбирам.
"Напуснеш ли работа, ще е повзаимно съгласие и борсата като пари ще ти отпусне минимума и ще го вземаш този
минимум много малко време...' Само за
уточнение, след като бъде съкратен по чл. 328 и отиде на борсата и все още не
си е използвал всички полагащи му се месеци (аз от девет използвах само два) ако човек започне
работа и в определен срок , независимо как е напуснал или са го освободили има
право да се върне на борсата със същото обезщетение, питах специално в НОИ,
отдел безработица, където ми оправяха документите. Ако пресрочи този срок, тогава ще получава
само 7 лв. на работен ден. Аз все още се вписвам в този срок, затова в момента съм изправена пред тази дилема.