Емоциите са израз на чувсвата ни. Нима искаш да станеш безчувствен?
Казват , че има само две чувства: СТРАХ и ЛЮБОВ (тук не се има предвид Любовта в сексуален смисъл , а онази дето и казват "безусловна")
Всичко друго са техни поризводни , които се именуват Емоции (
положителни и отрицателни) , или както казваш и ти , "емоциите са израз на тези чувства".
На практика е невъзможно да се игнорират чувствата и да остане човек безчувствен. Те съществуват и ще съществуват винаги.
Но Емоциите породени от тях могат да се контролират , управляват и дори да се изолират.
Един от методите на контрол и управление на Емоциите породени от СТРАХ е .... "немисленето" тука видях такъв израз , а аз му викам "Спиране на ВД (вътрешния диалог)" и действите от тази позиция в това състояние.
Това важи преди всичко за критични и животозастрашаващи ситуации , когато няма време за колебания и размисъл от рода на: ама сега в ляво ли да тръгна , какво ще стане ако ..и т.н.
Всеки спортист и военен (
който е бил в гореща точка) са запознати с феномена "Спиране на ВД" и действие от позиция да си празен и без мисъл - пълен автоматизъм. Дори се стига до там , да имаш чувството че все едно се гледаш отстрани , а друг човек действа вместо теб.
Другото което може да се каже за Емоциите предимно негативни , колебания дали решението е правилно , страх от последствия , както и на начините за освобождаване от тях , имам обяснение , както и има две медитативни практики (статична и динамична) , но те са на Сефиротите (които няма да проповядваме тука) и не знам как да ги обясня по друг начин.
Всъщност , веротно мога да ги опиша така: емоциите са допустими до момента в който вземеш решението. Вземеш ли го веднъж и започне ли действието , просто си действай без значение какво се случва и какво изпитваш.