Темата е за медитация и концентрация върху тялото...мои си разсъждения...
Забелязал съм, че по време на медитация (класическа или с визуализация), когато не е подготовка на съзнанието за друга практика ( а и да е, понякога пак...) много често фокусирам върху областта на главата и задната част на клепачите, очите, а не върху цялото тяло...Убеден съм, че тази грешка я правят много хора, я несъзнателно, я съзнателно - с цел да "активират" хипнагогични образи (онези образи които се появяват със затворени очи)...
Защо според мен е грешка - защото при по-често практикуване, това може да доведе до временно изместване на фокуса на тялото и в будно състояние...ако фокусът е изместен прекалено много към главата, тогава може да се появят проблеми с координацията и прекомерно използване на зрителното сетиво, замайване...ще кажете, че съм маниак на тема дереализация, но мисля, че може да доведе точно до това, защото при дереализация, човек има чувството, че гледа не през очите си, а някъде през тила (все едно гледа от вътрешната част на главата, tunnel vision - "тунелно зрение" му викат), примерно - това може да се случи, когато фокусът е изместен изцяло към областта на главата...Освен това съм чел, че дереализацията се свързва и с медитативните практики, може би именно заради тази грешка.
Според мен, най-правилно е фокусът да бъде равномерен - за цялото тяло...или пък в областта на Дан Тян - центърът на тежестта, това е естественият, заложеният фокус...
Моля да споделите мнение, опит...или поне да си признаете грешките
...и да напомня - медитацията съвсем не е от най-безопасните неща, които можете да вършите сами вкъщи...