@RedReg
Добрите фокусници не се крият от публиката, когато правят фокусите си. Те дори карат самата публика да се включи най-активно. Добрият фокус не е този фокус, за който всеки веднага може да се сети как се прави. Добрият фокус е този фокус, за който не всеки може да се сети как се прави.
Примерно... Мога да се уредя със стотинка, която не потъва във вода. Истинска стотинка, непотъваща в истинска вода. Всеки, който желае, ще гледа, пипа, тества и стотинката, и водата. Наистина стотинката няма да потъне, защото знам добре законите на физиката по въпроса...
Пред публика, която няма да знае въпросните закони на физиката, това с непотъващата стотинка, си е ефектно изпълнение. Чиста мистерия. Не е близо до ума защо стотинката не потъва. Но аз честно и почтено ще си призная, че е фокус, а не е магия, ако и да не разкрия как се прави фокусът (иначе няма да е интересен). Т.е. има си особености, за да стане номера. А също така и знам тайната на фокуса с отсечената глава. И други работи зная... Сред занимавките ми за свободното време е...
Та... Наслаждавай се на фокусите- те са за това. Но не се заблуждавай, че виждаш истинско материализиране на гълъб от нищото, само защото не можеш да се сетиш от къде се е пръкнала хвърковатата гадинка, при условие, че до преди миг кърпата е била размахвана празна... Или може да станеш жертва на шарлатани, които няма да са така добри изрично да ти укажат, че те заблуждават.